Tuesday, October 25, 2011

Tak boleh connect DC dan internet?

Ramai bertanya kenapa tak boleh nak masuk DC? Atau kadang-kadang internet pun tak boleh connect. Pakai setting suma betul dah, nbproxy, port 8080 tapi masih tak boleh. Aku pun tak berapa nak arif berkenaan dengan networking dan IP suma ni. Tapi boleh la share sedikit ilmu aku tanya dari kawan-kawan.

First berkenaan DC. Satu cara nak tahu boleh atau tak nak connect DC, sila pergi ke command prompt. Tahu tak command prompt dekat mana? -_-"

Klik start dan taip cmd. Nanti dia search dan kuar command prompt. Klik la yer. Nanti keluar windows macam nih :Kemudian, taip ping<space>nbproxy. Akan keluar beberapa baris nombor dan huruf. Boleh baca apakah proxy untuk laptop anda.Kalau aku salah tolong betulkan, tapi kalau tak silap walau dalam satu blok yang sama, tak semua LAN boleh connect dengan server DC. Berkaitan dengan networking stuff rasanya. Boleh try tanye budak EE untuk penjelasan :P. Sebagai contoh, untuk blok aku, 165.0.10 tak boleh masuk DC. So, terjawab sudah kenapa tak boleh masuk DC kepada yang pm aku tanya kenapa tak boleh masuk :). Untuk lain-lain blok sila tanya server anda.

2nd, berkenaan tak boleh connect internet. Seperti di atas, penjelasan kenapa berlaku atau tgh buat ape nih, jangan tanye aku. Aku just buat apa orang ajar aku :P

Sama macam di atas, pergi command prompt. Taip ipconfig<space>/release.Lepas loading kejap, dan keluar beberapa baris, taip ipconfig<space>/renew.Insya Allah lepas tuh boleh connect internet. Kalau tak boleh juga, buat beberapa kali. Kalau tak boleh juga, pergi STUDY..hahaha

3 comments:

  1. asal kadang2 aku shut down,bila bukak balik..internet ada simbol cm limited...tau x?ke sama je cm ko explain kt atas ni/?

    ReplyDelete
  2. abaikan..try connect tenet..kalo xle, buat mcm kat ats tuh..

    ReplyDelete